Ko je Bernd Rajhart: Biografija prvog čoveka Superlige

Evropska Superliga dobila je novi vetar u jedra. Kontroverzni fudbalski projekat iza kojeg su stali Real i Barselona ponovo živi nakon presude Evropskog suda pravde. Ali, javnost ne intrigira samo ovo takmičenje već i čovek koji stoji iza njega. Ko je Bernd Rajhart i šta on želi?

Bernd Rajhart: Biografija

Gotovo da nema ljubitelja fudbala koji se ovih dana nije zapitao ko je Bernd Rajhart i kako je ovaj nemački biznismen postao zaštitno lice projekta po imenu Evropska Superliga u fudbalu (ESL).

Bernd Rajhart je izvršni direktor kompanije A22 Sports Menadžment. Njen je zadatak da promoviše novo takmičenje po imenu Evropska Superliga i da ga realizuje.

Kako izgleda biografija Bernda Rajharta i šta ga je preporučilo za ovo mesto?

Rajhart je rođen 1974. godine, i diplomirao u Hamburgu. Stručnjak je sa dugogodišnjim iskustvom u svetu medija i marketinga. Dolazi iz nemačke kompanije Bertelsmann u kojoj je upravljao poslovanjem televizijskih kanala u okviru RTL Deutschland. Pre toga je radio za TV kompaniju Antena 3/Atresmedia.

Biografija Bernda Rajnharta otkriva da se školovao u Americi, ali da tečno govori i španski. Posao ga je još pre dve decenije odveo na Pirinejsko poluostrvo gde je dugo živeo.

Bernd Rajhart, izvršni direktor A22 i ESL
Fotografija: Michael Kappeler/dpa Photo by Icon sport

Plan i promocija Superlige Evrope

Pošto je više od dvadeset godina proveo na različitim pozicijama u vodećim kompanijama za sportski marketing u Evropi, ovaj Nemac imenovan je za novog izvršnog direktora kompanije A22 Sports Menadžment.

Njegov jedini zadatak je da ubedi evropske klubove, ali i navijače širom Starog kontinenta, da ovo takmičenje ima budućnost. Naravno, i da bi moglo da se postavi kao dobra alternativa UEFA i FIFA takmičenjima, pre svega Ligi šampiona.

Kao stručnjak iz sveta marketinga u kojem je naučio kako prodati ideju, on je u svom prvom obraćanju pri stupanju na novu funkciju istakao da “fudbal može biti bolji”. Rekao je i da je trenutna situacija u evropskom klupskom fudbalu obeležena različitim izazovima koji se neće sami rešiti.

Bernd Rajhart, Srbija i Crvena zvezda

Stavovi Bernda Rajharta i A22 Sporrts menadžment o Superligi su vrlo jasni. Uprkos spočitavanjima da je ova liga zapravo oligarhija najbogatijih klubova na svetu, on tvrdi da je reč o inkluzivnom modelu. Ona neće biti zatvorena, već bi u nju prohodnost mogla da se dobije i iz nacionalnih prvenstava.

Bernd Rajhart zalaže se i da svi prenosi Superlige u fudbalu budu potpuno besplatni. Klubovi bi dobili veliki “kolač” u obliku nagradnog fonda, ali i dosta novca iz solidarnosti.

A šta Bernd Rajhart misli o Srbiji? U seriji intervjua koje je davao svojevremeno se obratio i srpskoj javnosti.

“Ako pogledate osminu finala Lige šampiona u poslednjih 10 godina, koliko je tu bilo klubova iz srednje i istočne Evrope? Da li je Liga šampiona stvarno otvorena?”, pitao je on.

Budućnost Evropske Superlige?

Pošto je Evropski sud pravde utvrdio da su UEFA i FIFA prevazišle okvire svoje nadležnosti kada su zaustavile pokretanje ESL, Bernd Rajhart je slavodobitno saopštio da je monopol UEFA okončan.

Prema njemu, “fudbal je sada slobodan”. Uprkos tome što su se veliki klubovi ogradili od učestvovanja u Superligi Evrope, Bernd Rajhart ne odustaje. On čvrsto veruje da će nova liga privući novu publiku koja još uvek nije zagrizla fudbalski mamac, kao i privoleti navijače “tradicionalnih klubova”.

Da li će uspeti u tome i da li će tada svet prestati da se pita ko je Bernd Rajhart, ostaje da se vidi.


Avatar of Marko P
Marko P

Marko P. je veliki ljubitelj fudbala, sportskog klađenja i navijač fudbalskog kluba Arsenal. Već godinama piše o sportu.