Kada je žreb za EURO 2024 i ko ga prenosi?

Srbija sitno odbrojava pred žreb za EURO 2024. S kim će reprezentacija Srbije biti u grupi na Evropskom prvenstvu koje će se održati na leto naredne godine pokazaće žreb u Hamburgu.

Srbija sa nestrpljenjem čeka ovaj žreb, budući da će naša zemlja učestvovati na najvećoj evropskoj fudbalskoj smotri prvi put posle 2000. godine.

Kako se Srbija kvalifikovala za EURO 2024?

Reprezentacija na čijoj klupi sedi Dragan Stojković zauzela je drugo mesto u svojoj kvalifikacionoj grupi. Protivnici su nam bili Mađarska, Crna Gora, Bugarska i Litvanija.

Vizu za Nemačku i svoje mesto u kuglicama za žreb za EURO 2024 Srbija je obezbedila remijem protiv Bugarske u poslednjem kolu – bilo je 2:2.

Na kraju kvalifikacija u grupi G, Mađarska je imala 18 bodova, a Srbija 14. Treće mesto zauzela je Crna Gora sa 11, potom Litvanija sa 6, dok je na samom začelju bila Bugarska, sa 4 boda i bez ijedne pobede.

EURO 2024 pehar
PA Images / Icon Sport

Ko se sve kvalifikovao za EURO 2024?

Zasad je poznat 21 učesnik prvenstva Evrope u fudbalu. Sem ekipa koje spadaju u favorite i čiji se plasman nije dovodio u pitanje, tu su i neka mala iznenađenja. Tek 2. put učestvovaće Slovenija i Albanija. Srbija će upisati svoje peto učešće.

Ono što se sigurno zna jeste da će Nemačka, kao domaćin, igrati u grupi A, a poznata je i prva satnica. Nemci će otvoriti Evropsko prvenstvo 14. juna 2024. godine u 21 čas. Ta utakmica biće odigrana na Alijanc areni u Minhenu.

Nemci su, inače, među najuspešnijim reprezentacijama u istoriji. Nemačka i Španija imaju po tri titule prvaka Evrope. Ipak, aktuelni šampion je Italija.

Šeširi za EURO 2024 – Gde je Srbija?

Usled nešto lošijih rezultata u poslednje vreme, reprezentacija Srbije upala je u 4. šešir za žreb za Evropsko prvenstvo 2024. Društvo nam u najslabijem šeširu prave Italija i Švajcarska, kao i tri ekipe koje ćemo saznati nakon baraža naredne godine.

Evo kompletnog spiska dosad potvrđenih učesnika i kvalitativnih šešira:

  • Prvi šešir: Nemačka (domaćin), Portugalija, Francuska, Španija, Belgija, Engleska
  • Drugi šešir: Mađarska, Turska, Rumunija, Danska, Albanija, Austrija
  • Treći šešir: Holandija, Škotska, Hrvatska, Slovenija, Slovačka, Češka
  • Četvrti šešir: Italija, Srbija, Švajcarska, tri ekipe iz kvalifikacija

Kada je žreb za EURO 2024?

Žreb za EURO 2024 biće održan u zgradi “Filharmonije” u Hamburgu. Ceremonija i izvlačenje kuglica zakazani su za subotu, 2. decembar, od 18 časova.

Očekuje se da će na žrebu biti i predsednik Fudbalskog saveza Srbije Dragan Džajić, kao i selektor Dragan Stojković Piksi.

Ko prenosi žreb za EURO 2024?

Ljubitelji fudbala u Srbiji i svi navijači naše reprezentacija moći će da isprate žreb za EURO 2024 u direktnom prenosu.

Signal iz Hamburga stići će u naše domove posredstvom Javnog servisa, a prenos na kanalu RTS 1 počinje u 18 časova.

Žreb za EP 2024. prenosiće i televizija Arena Sport, na kanalu Arena Premium 1.


Avatar of Marko P
Marko P

Marko P. je veliki ljubitelj fudbala, sportskog klađenja i navijač fudbalskog kluba Arsenal. Već godinama piše o sportu.