EURO 2024 žreb i raspored

U Filharmoniji u Hamburgu održan je žreb za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 2024. Kuglice su rekle svoje, pa hajde da vidimo kakav je EURO 2024 žreb i s kim igra Srbija.

EURO 2024 žreb: Pravila i rezultati

Na EURO 2024 učestvovaće ukupno 24 ekipe, koje će biti podeljene u šest grupa. U grupnoj fazi svako će igrati sa svakim, nakon čega sledi osmina finala. U nju će se plasirati dve najbolje reprezentacije iz svake grupe, kao i četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

Podsetimo, prvenstvo počinje 14. juna, a igraće se na ukupno 10 stadiona širom Nemačke.

Srbija je bila smeštena u četvrtom šeširu, što znači da ekipe iz baraža, kao i Italija i Švajcarska, nisu mogli da budu rivali u grupi.

Pedro Pinto i Ester Sedlaček, žreb za EURO 2024
Fotografija: Icon sport

Kako izgledaju grupe za EURO 2024

Evo kako izgledaju grupe za Evropsko prvenstvo 2024:

Grupa A:

Nemačka

Škotska

Mađarska

Švajcarska

Grupa B:

Španija

Hrvatska

Italija

Albanija

Grupa C:

Slovenija

Danska

Srbija

Engleska

Grupa D:

Pobednik plej-ofa A

Holandija

Austrija

Francuska

Grupa E:

Belgija

Slovačka

Rumunija

Pobednik plej-ofa B

Grupa F:

Turska

Pobednik plej-ofa C

Portugal

Češka

EURO 2024 raspored utakmica

Žrebom su određeni i parovi koji će biti odigrani u Nemačkoj narednog leta. Svaka reprezentacija saznala je svoj raspored, pa navijači već mogu da planiraju kupovinu karata.

Srbija će svoje takmičenje početi 16. juna na stadionu u Gelzenkirhenu, na Auf Šalke areni. Rival će biti Engleska, koja je po mnogima prvi kandidat za osvajanje.

Uslediće meč protiv Slovenije na Alijanc Areni, a isti stadion biće domaćin Srbiji i u trećem meču, kada ćemo igrati sa Danskom.

Euro 2024 žreb: S kim igra Srbija

Teško da selektor Dragan Stojković može da bude zadovoljan srećom koju su udelile kuglice. Srbija će otvoriti turnir protiv možda i najtežeg mogućeg protivnika, reprezentacije Engleske. Potom će uslediti nešto lakši meč protiv Slovenije, da bismo grupnu fazu okončali protiv Danske.

Podsetimo, Danska je igrala polufinale prošlog Evropskog prvenstva, dok je Engleska bila finalista i na Vembliju poražena od Italije.

Najteža i najlakša grupa za EURO 2024

Odmah po održavanju baraža, grupa proglašena je za “grupu smrti”. U njoj će biti Španci, Hrvati, Italijani i Albanija.

Španija je osvojila svetsku krunu 2010. godine, dok je u finalu Evropskog prvenstva 2012. bila bolja upravo od Italije. Italijani su i aktuelni evropski prvaci, a pehar su osvojili 2021. godine na Vembliju.

Čini se da je po imenima najlakša grupa u kojoj se nalaze Belgija, Slovačka, Rumunija i pobednik jednog kvalifikacionog meča, i to onog iz staze B. U njemu učestvuju Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Izrael i Island.

Ipak, turnir svaki put donese neko veliko iznenađenje, pa je teško unapred prognozirati ko bi mogao da osvoji. Nema sumnje da nas čeka sjajno i uzbudljivo fudbalsko leto, kojem će pečat dati i Srbija.

EURO 2024 žreb za baraž

Nisu još poznati svi učesnici. Žreb za EURO 2024 raspodelio je ukupno 21 selekciju, dok će se tri preostale dobiti u baražu. On će biti održan u martu naredne godine. U ovom baražu učestvovaće ukupno 12 ekipa.

Grupa A:

Poljska – Estonija

Vels – Finska

Grupa B:

Bosna i Hercegovina – Ukrajina

Izrael – Island

Grupa C:

Grčka – Kazahstan

Gruzija – Luksemburg

Polufinalni mečevi biće odigrani 21. marta, a finalni do 26. marta. Tada će biti kompletiran EURO 2024 žreb i raspored.


Avatar of Marko P
Marko P

Marko P. je veliki ljubitelj fudbala, sportskog klađenja i navijač fudbalskog kluba Arsenal. Već godinama piše o sportu.